A Redesign Makes a 60-meter Tel Aviv Apartment Spacious

Send in e-mailSend in e-mail
Send in e-mailSend in e-mail
Go to comments
The kitchen, designed by Orit Darom.
The kitchen, designed by Orit Darom.Credit: Galit Deutsch
Orit Darom
Orit Darom

A young couple preparing to start a family purchased a 60 square-meter (650-square-foot) apartment in the center of Tel Aviv. Before moving in they rented an identical apartment in the same building, on a different floor. The coronavirus lockdown and the transition to working from home over the past year prompted them to think about the changing nature of employment. They designed their apartment so that they would be able to work from home with maximal comfort. At the same time, they wanted to create a warm environment for their expanding family.

The aim of the new design was to create a common area that’s open, well-illuminated and with abundant storage space, alongside one room for the parents and one for children – with the latter serving as a study until the offspring arrive. The parents’ bedroom was planned so that it could serve as a study, as was the living room. As part of the renovation, a wall was removed, opening up the common area. In addition, the kitchen, previously a small room on the other side of the apartment, was converted into a children’s room. The guest bathroom was taken out in order to expand the main bathroom.

A large service closet at the entrance to the apartment affords much storage space, as well as concealing a washer and dryer. One side of the closet, the one facing the entrance, serves for hanging coats, helmets and bags, and for storing shoes.

The owners prefer hosting guests rather than watching TV, which is why the TV was integrated into a two-sided iron shelving unit, which borders the living room on one side while delineating a hallway into the private space on its other side. A wall bordering an internal porch was taken down and the newly available space was added to the living room. A custom-made bench was built along the entire length of the balcony. It is used for storage as well as providing extra seating in the living room for company.

A laminated floor with a natural wood tone was chosen for the entire apartment, except the bathrooms. A blue-toned sofa came with the couple from their previous apartment and was integrated into the new one. To connect the balcony to the living room, two side-by-side rugs were chosen, helping to create the family atmosphere the couple sought.

The living room, designed by Orit Darom.Credit: Galit Deutsch
Hallway, designed by Orit Darom.Credit: Galit Deutsch
Prior to the renovation
Prior to the renovation

In order to enable the owner to continue growing basil and other herbs, a railing was built outside all the windows, allowing for deep window box planters.

The new owner liked the mounted sink that was chosen for the bathroom. Around it, she built a colorful platter with complementary items. A delicate mocha color was chosen for the kitchen, incorporating green tiles above the work spaces. A chest of drawers was placed in the bathroom, which can open into a desk for a computer workstation when needed, allowing one to work from that room too. In case additional work space is required, preparations were made to enclose the balcony in the future to enable it to serve as a study.

The author is an interior designer and a graduate of the Barbara Berezin design school.

Click the alert icon to follow topics:

Comments