A Neglected Balcony Becomes Heart of This Home

Send in e-mailSend in e-mail
Send in e-mailSend in e-mail
Go to comments
The redesigned kitchen. Architecture and design by Shira Muskal and Hadas Roth of Halel Architecture & Design.
The redesigned kitchen. Architecture and design by Shira Muskal and Hadas Roth of Halel Architecture & Design. Credit: Oded Smadar
Shira Muskal and Hadas Roth
Shira Muskal and Hadas Roth

A couple in their 50s, both of them in their second marriage, purchased an old, 150-square-meter (1,600-square-foot) rooftop apartment. They wanted to change it and adapt it to their lifestyle, so they could live there with two adult daughters. The goal was to maximize the sense of open space. Therefore they decided to open up the kitchen, while changing the location of the dining area and living room. The change in space was achieved by placing two made-to-order wooden bookcases with an iron appearance in the apartment. One was placed in the living room, the other in a hallway leading to the other rooms.

As part of the many changes made to the apartment, a master bedroom unit was created, including a bedroom, a reinforced security room, which serves as a study, and a bathroom.

At first, the owners wished to renovate only the inside of the apartment, leaving the renovation of the huge 100-square-meter (1,075-square-foot) balcony for a later stage. At the advice of the architect and interior designer, they were persuaded that the balcony can be seen from everywhere in the apartment, so that a separation between inside and outside was not feasible.

Later, a dining area, exterior kitchen, living room and a bar were placed on that balcony, making that neglected area, which the couple had no intention of touching, the focus of the apartment.

The couple emphasized before the renovation that practical aspects were important to them, which is why they chose synthetic materials with a natural look, such as porcelain granite, with a thin layer of wall tiles laid on the balcony.

For the kitchen, they chose a simple and clean color palette, consisting of white, dark grey and a wood color, with some decorations incorporated into the wall, making for an interesting look. There is also a round dining table which can open up when needed, serving the entire family. In addition, a compact island was placed in the kitchen, with blue bar stools that also add some interest to the space.

The owners also wanted a pantry room that looks like a walk-in closet to store food and other items. This room was positioned behind the bookcase in the hallway.

The balcony following the renovation. Architecture and design by Shira Muskal and Hadas Roth of Halel Architecture & Design. Credit: Oded Smadar
The balcony before the renovationCredit: Oded Smadar

A classic line was chosen for the living room, continuing the relaxed color of the kitchen. An old heating stove that was there remained untouched, with a brick wall erected behind it.

The authors are architects and designers, and own the Halel Architecture and Interior Design firm.

Click the alert icon to follow topics:

Comments