משרד המדע יזם סיור בעקבות החקלאות היהודית בגדה. המטיילים התרשמו בעיקר מניפוץ מיתוס הגידולים האורגניים
גבעת אחיה, השבוע. חקלאות יהודית היא דרך נוחה להדק האחיזה בשטחים רחבים
תצלום: חיים לוינסון
גיורא שמואלי, אגרונום מרחובות, לא מסכים עם ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון, אבל ביום שני, אחרי שהוריד את הבן שמשרת בבסיס אוגדה בבית אל, ניצל את ההזדמנות לעשות מסע אנתרופולוגי ביהודה ושומרון כדי לגלות את זן המתנחל. הוא הצטרף לקבוצה של מטיילים, שניצלו את חג הסוכות לטיול בטבע והפעם לסיור בעקבות החקלאות היהודית וההתפתחויות המדעיות באזור יצהר-שילה.
לדברי שמואלי, "אנשים נוסעים להודו להכיר את ההודים. המתנחלים הם אנשים שאנחנו שומעים עליהם, אבל לא רואים. נחמד לי ללמוד להכיר אותם". אז הוא חיפש באינטרנט ומצא את הסיור. אחרי ארבע שעות, הוא כבר היה מאוהב: "החבר'ה על הכיף כיפק, חבר'ה נהדרים".
החבר'ה ששמואלי כל כך התרשם מהם הם 30 מטיילים ומטיילות שלקחו חלק בסיור שארגן האחראי על מחקר ופיתוח שומרון ובקעת הירדן, כחלק מפסטיבל המדע הלאומי הראשון, ביוזמת משרד המדע. "אחרי 61 שנה הגיע הזמן שהמדע יקבל את מקומו", התלהב המדריך, ישי נצר, דוקטורנט לחקלאות מטלמון.
בשנים האחרונות יש עלייה בפופולריות של חקלאות יהודית ברחבי יהודה ושומרון, הנובעת משתי סיבות: החקלאות היא דרך נוחה להדק את האחיזה בשטחים רחבים יחסית, ומבחינה ערכית יש אופנה של חזרה לערכי ראשית הציונות, עבודת הכפיים ועבודת האדמה. בין השאר, הסיור נערך בכרמים של יצהר, בכרמים הסמוכים לשילה ובמטעי הזיתים המרשימים של משק אחיה, הסמוך לשילה, שם נערכים למסוק את זן "הברנע" בימים הקרובים.
נצר המדריך לא דילג על אף שיטת השקיה או גידול, אך אסר על המשתתפים לטעום מהגפנים מכיוון שהם עדיין ערלה, כלומר לפי ההלכה עוד לא מלאו שלוש שנים לנטיעתן. החקלאות הזאת זוכה לגיבוי מחקרי משמעותי, עליו למדו המשתתפים, כמו גם המשמעות הכלכלית של שיטות של זמירה המתאימות לשמיטה ובחינת חיפוי הקרקע כדי לבדוק את יעילות ההשקיה. "כל בעיה שאנחנו חוקרים, זאת בעיה שאנחנו נתקלים בה ממש בשטח", הסביר שיבי דרורי, דוקטורנט לחקלאות שמפעיל את יקב "גבעות" במאחז הלא חוקי גבעת הראל.
לצד ההתעניינות בסוגי היין, ציפייה לטעימות ושאלות על מאחזים, הקהל הוטרד בעיקר מסוגיית הריסוס. "הכל מרוסס. אין דבר כזה לא מרוסס". הקהל הזדעק: "אז מה זה אורגני?". נצר ניסה להסביר שמשמעות גידול אורגני היא ריסוס מחומרים אורגניים בלבד, אבל הקהל נשאר מאוכזב מהמידע החדש.
אחד ממשתתפי הסיור היה מנכ"ל המרכז האוניברסיטאי באריאל, יורם שי, שלקח את אשתו שרה, כובע בוקרים, הילד, הג'יפ 4X4, האקדח והכלב חביתוש ליום טיול. שי היה מאוד נלהב, קצת בניסיון להדביק את הילד ירדן בתשוקה למדע וקצת מהממצאים בשטח: "היקף החקלאות מאוד מרשים. זה יפה, החזרה לשורשים, לתנ"ך".